STRANDTENTEN IN HET NOW

Badplaatsen en strandexploitanten roepen op tot betere NOW-regeling seizoensbedrijven

Slogan op strand boulevard Scheveningen

Langs de gehele Nederlandse kustlijn was 8 april vanuit de lucht de slogan ‘Strandtenten in het NOW’ te lezen. De woorden waren gevormd door strandbedden-, meubels en zelfs surfboards. Met deze kreet willen badplaatsen en strandexploitanten aandacht vragen voor het gat in de NOW-corona-crisis-regeling.

Regeling gebaseerd op loonsom januari!

De NOW-regeling die de overheid presenteerde aan het bedrijfsleven waarmee 90% van het loon gecompenseerd wordt bij 100% omzetverlies, baseert zich op de loonsom in januari 2020.
En daar wringt de schoen voor veel seizoensbedrijven. 

André Triep voorzitter van de VVS Scheveningen, legt uit: 
“Veel strandexploitanten zijn in de wintermaanden gesloten en hebben dus minimale personeelskosten. En met de nieuwe Wet Arbeidsmarkt in Balans werd juist gestimuleerd om nieuw personeel een vaste arbeidsovereenkomst te bieden. Vanaf februari en maart hebben de strandondernemers dan ook volop mensen aangenomen en contracten aangeboden.”

Toen op 15 maart het bericht naar buiten kwam dat de horeca haar deuren moest sluiten, maar dat er sprake zou zijn van een vergoeding van 90% van de loonkosten, hebben veel horecabedrijven hun personeel in dienst gehouden en doorbetaald. Nu blijkt dat er geen vergoeding komt op basis van de werkelijk uitgekeerde loonsom.

“Onze loonsom van februari en maart ziet er heel anders uit dan die van januari 2020. Hierdoor krijgen seizoensbedrijven slechts een minimale vergoeding. Een vergoeding die overigens geen 90% van de loonkosten vergoedt, maar indien goed doorgerekend op 74% uitkomt.”

Ludieke slogans van Zeeland tot Schiermonnikoog

Beachclub Copacabana Scheveningen ludieke slogan

Om aandacht te vragen voor deze kwestie, hebben strandexploitanten hun strandmeubilair naar buiten gehaald en ludieke slogans op het strand gemaakt. Triep: “Het is een noodkreet, maar we willen ook laten zien dat de Nederlandse kuststeden elkaar steunen en alle Nederlanders een hart onder de riem steken: samen sterk. We hopen gauw met elkaar van het mooie weer te kunnen genieten.”

Deelnemende badplaatsen waren Zeeland, Goeree-Overflakkee, Rockanje (ovb), Hoek van Holland, Westland, Kijkduin, Scheveningen, Wassenaar, Katwijk (ovb), Noordwijk, Zandvoort, Bloemendaal, IJmuiden Velsen, Wijk aan Zee, Castricum, Egmond aan Zee, Noord Bergen, Callantsoog, Den Helder, Texel, Ameland en Schiermonnikoog.